Jesteśmy jednymi z pierwszych osób w Polsce
produkującymi sadzonki i susz stewii i z pewnością posiadamy największe
doświadczenie w kraju w tej dziedzinie.
Początek tej działalności to rok 2001, kiedy z wielkim zainteresowaniem
podjęliśmy się jako pionierzy w Polsce uprawy tej interesującej rośliny.
Od tamtego czasu naszą główną zasadą jest oferowanie roślin i suszu o
najlepszej jakości; wolnych od jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i
grzybowych.
Nie jest naszym priorytetem produkcja na dużą skalę lecz zapewnienie znakomitej
jakości tego co oferujemy.
Nie jesteśmy pośrednikami , sadzonki jak i susz powstają od początku do
końca w Polsce pod naszą wyłączną opieką i 12 lat doświadczenia w tej pracy
owocuje znakomitą jakością produktu końcowego: tak sadzonek jak i
suszu. W tym momencie dysponujemy elitarnymi sprawdzonymi w Polsce odmianami o
zawartości stewiozydów sięgającej 18% przy udziale Rebaudiozudu A aż 75% - jest
to praktycznie najlepszy susz w Polsce.
Świadomi , iż stewia z naszej uprawy ( sadzonki jak i gotowy susz w późniejszym
terminie) są używane także przez ciężko chore osoby lub maleńkie dzieci
borykające się z cukrzycą, dokładamy wszelkich starań aby roślina ta była
absolutnie czysta i bezpieczna w stosowaniu a wszystkie prace są wykonywane
ręcznie co pozwala dokonywać dokładnej selekcji roślin. Selekcja ma miejsce
zarówno przy sadzeniu jak i potem podczas zbioru.
Liczne obserwacje w stosowaniu roślinnych preparatów ochronnych jak i
drapieżnych owadów w ochronie przez szkodnikami pozwala spełnić wymagania
jakie sobie stawiamy.,
Niewielka skala produkcji sprawia, że wszystkie prace wykonywane są ręcznie zgodnie z najlepszą praktyka ogrodniczą zaś terminy wysyłki sadzonek są zawsze uzależniane od pogody tak aby unikać przesyłania roślin w upały mogące zagrozić zdrowiu roślin .
Sam zbiór liści do suszenia odbywa się w najlepszym możliwym momencie, kiedy koncentracja i wzajemna proporcja aktywnych substancji jest w liściach najwyższa. Zazwyczaj jest to nie wcześniej niz w pierwszych dniach października. Dzięki czemu otrzymujemy susz o bardzo słodkim i zrównoważonym smaku daleko lepszym od suszu niewiadomego pochodzenia pochodzącego z masowej produkcji oferowanym czy to w serwisach aukcyjnych czy w innych miejscach gdzie nie można zweryfikować jego jakości.
O jakości suszu świadczy fakt że nasi stali Klienci
wracają do nas od lat .
Samo suszenie liści przebiega w temperaturze około 60 stopni co minimalizuje
zagrożenie rozwoju grzybów jakie mogłyby pojawić się na roślinach suszonych w
innych warunkach. Suszenie odbywa się w kontrolowanych warunkach i twa zaledwie
kilka godzin dzięki czemu zachowane są walory smakowe liści oraz ich żywo
zielony wygląd
Wszystkie fotografie stewii w niniejszym serwisie pochodzą z naszej uprawy i
praktycznie każdy może uzyskać podobne rezultaty uprawy stewii stosując się do
kilku nieskomplikowanych zasad.
Zachęcam do bliższego zapoznania się z prezentowaną tutaj ofertą i w razie pytań zapraszam do rozmowy lub korespondencji.
Grzegorz Wasiluk