Jesteśmy jednymi z pierwszych osób w Polsce produkującymi  sadzonki i susz stewii i z pewnością posiadamy największe doświadczenie w kraju w tej dziedzinie.

    Początek tej działalności to rok 2001, kiedy z wielkim zainteresowaniem  podjęliśmy się jako pionierzy w Polsce uprawy tej  interesującej rośliny.
    Od tamtego czasu naszą główną zasadą jest oferowanie roślin i suszu o najlepszej jakości; wolnych od jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i grzybowych.
Nie jest naszym priorytetem produkcja na dużą skalę lecz zapewnienie znakomitej jakości tego co oferujemy.

Nie jesteśmy pośrednikami ,  sadzonki jak i susz powstają od początku do końca w Polsce pod naszą wyłączną opieką i 12 lat doświadczenia w tej pracy owocuje znakomitą jakością produktu końcowego: tak  sadzonek  jak i suszu. W tym momencie dysponujemy elitarnymi sprawdzonymi w Polsce odmianami o zawartości stewiozydów sięgającej 18% przy udziale Rebaudiozudu A aż 75% - jest to praktycznie najlepszy susz w Polsce.


Świadomi , iż stewia z naszej uprawy ( sadzonki jak i gotowy susz w późniejszym terminie) są używane także przez ciężko chore osoby lub maleńkie dzieci borykające się z cukrzycą, dokładamy wszelkich starań aby roślina ta była absolutnie czysta i bezpieczna w stosowaniu a wszystkie prace są wykonywane ręcznie co pozwala dokonywać dokładnej selekcji roślin. Selekcja ma miejsce zarówno przy sadzeniu jak i potem podczas zbioru.
Liczne obserwacje w stosowaniu roślinnych preparatów ochronnych jak i drapieżnych owadów w ochronie przez szkodnikami pozwala spełnić wymagania jakie sobie stawiamy.,

Niewielka skala produkcji sprawia, że wszystkie prace wykonywane są ręcznie zgodnie z najlepszą praktyka ogrodniczą zaś terminy wysyłki sadzonek są zawsze uzależniane od pogody  tak aby unikać przesyłania roślin w upały mogące zagrozić zdrowiu roślin .

Sam zbiór liści do suszenia odbywa się w najlepszym możliwym momencie, kiedy koncentracja i wzajemna proporcja aktywnych substancji jest w liściach najwyższa. Zazwyczaj jest to nie wcześniej niz w pierwszych dniach października.  Dzięki czemu otrzymujemy susz o bardzo słodkim i zrównoważonym smaku daleko lepszym od suszu niewiadomego pochodzenia pochodzącego z masowej produkcji oferowanym czy to w serwisach aukcyjnych czy w innych miejscach gdzie  nie można zweryfikować jego jakości.

O jakości suszu świadczy fakt że nasi stali Klienci wracają do nas od lat .

Samo suszenie liści przebiega w temperaturze około 60 stopni co minimalizuje zagrożenie rozwoju grzybów jakie mogłyby pojawić się na roślinach suszonych w innych warunkach. Suszenie odbywa się w kontrolowanych warunkach  i twa zaledwie kilka godzin dzięki czemu zachowane są walory smakowe liści oraz ich żywo zielony wygląd
 
Wszystkie fotografie stewii w niniejszym serwisie pochodzą z naszej uprawy i praktycznie każdy może uzyskać podobne rezultaty uprawy stewii stosując się do kilku nieskomplikowanych zasad.

Zachęcam do bliższego zapoznania się z prezentowaną tutaj ofertą i w razie pytań zapraszam do rozmowy lub korespondencji.

Grzegorz Wasiluk