Powrót

    Najprostszym sposobem użycia stewii jest dodawanie suszonych lub świeżych liści do potraw podczas ich gotowania . W przypadku kiedy choćby ze względów estetycznych wolimy aby liści w danej potrawie nie było ( np przetwory z jasnych owoców jak morele, jabłka) wystarczy wcześniej przygotować syrop ze stewii.
Można to zrobić gotując liście przez kilka minut na wolnym ogniu w małej ilości wody. Powstanie w ten sposób bardzo słodki skoncentrowany wywar, który może być używany do słodzenia i może też być przechowywany w lodówce nawet kilkanaście dni. Jest to bardzo wygodne bo nie ma potrzeby przygotowywać wywaru za każdym razem. Ponadto samodzielne przygotowane wywaru daje pewność że jest to produkt całkowicie ekologiczny bez jakichkolwiek dodatków/ulepszaczy/wypełniaczy.

W przypadku surówek lub jako dodatek do dodatkowego słodzenia niektórych owoców jak np. truskawki, agrest, czy jeżyny ( jeśli oczywiście ktoś ma taka potrzebę aby te owoce słodzić) dobrym pomysłem jest użycie suszonej stewii bardzo drobno zmielonej . Wtedy stewiozyd jest łatwo uwalniany i posypanie np. truskawek nawet maleńką ilością stewii sprawi że będą o wiele słodsze co pozwoli całkowicie uniknąć ich słodzenia cukrem .

Dlatego też w zależności od przyszłego zastosowania liści  te które są oferowane do sprzedaży mogą być przesłane w całości lub w postaci zmielonej według życzenia Kupującego. 

W przypadku domowego robienia soków za pomocą sokownika najlepiej jest otrzymany sok zagotować z dodaną stewia w postaci zmielonej , po kilkunastu minutach od zdjęcia z ognia zmielone liście opadają na dno i można bardzo łatwo zlać juz osłodzony sok do pojemników. To bardzo prosta i szybka forma użycia stewii i nie wymaga żadnych urządzeń poza sokownikiem , który jest dość powszechnym sprzętem .

W krajach skąd stewia pochodzi  bardzo często liście stewii są traktowane przez dzieci jako słodycze i chętnie są one spożywane w postaci świeżej , najczęściej prosto z ogródka ( bardzo młode liście są mniej słodkie i dlatego maja lepszy smak w bezpośrednim spożyciu, bowiem te starsze wydają sie zbyt słodkie jeśli zjadane są bezpośrednio).

 

Inne zastosowanie stewii są zupełnie dowolne wg gustu; dowolność jest tym większa, ze stewia dobrze znosi wysokie temperatury (nawet 200stopni C) a także zachowuje trwałość w środowisku kwaśnym , dzięki czemu nadaje sie i do wypieków i do typowo kwaśnych owoców jak porzeczki (a warto podkreślić że np dżemy porzeczkowe są znakomite ze stewią, mają doskonałą trwałość i smak, który jest niemal identyczny jak tych słodzonych cukrem).



Powrót